Noutati

Cum putem creste continutul de vitamine in ouă

Dintre cele 13 vitamine acceptate în mod obișnuit, toate sunt prezente în ouă, cu excepția vitaminei C. Gălbenușul bogat în lipide acționează ca un rezervor primar atat pentru vitaminele solubile în grăsimi, cat și pentru cele solubile în apă. In cresterea gainilor pentru oua de consum, cercetarile au aratat ca exista o legătură directă între furajele administrate gainilor și conținutul de vitamine al ouălor. Datorita complexitatii chimice a vitaminelor, a caracteristicilor lor de absorbție și de stocare în organism, precum și a variației biologice la găini, transferul vitaminelor de la furaje la ouă variaza foarte mult. Conținutul oului in micronutrienti reacționează rapid la modificările din furaj , iar eficiența transferului micronutrientilor de la furaje la ou depinde de continutul furajelor in micronutrienti, respectiv cu cat continutul furajelor in micronutrienti este mai mare, cu atat se vor transfera mai multi nutrienti in ou. Astfel, nivelurile vitaminelor solubile în grăsimi A, D, E și K pot fi crescute de câteva ori, cu o creștere de aproape 300% a vitaminei D3, iar majoritatea vitaminelor solubile în apă pot fi amplificate de 2-6 ori. Două ouă mari obișnuite pot furniza aproximativ 30% din doza zilnică recomandată (RDA – Recommended Daily Allowance) pentru riboflavină (vitamina B2), peste 60% din cea de vitamina K și aproximativ 15% din cea pentru vitaminele A și D, folati și vitamina B12. In ceea ce priveste consumul uman, oul este considerat un aliment complet si poate oferi un real potențial de îmbunătățire a dietei zilnice.

Pentru producția de ouă cele mai importante vitamine sunt: A, D3, 25(OH)D3 si E.

Studiile efectuate pina in prezent au aratat o crestere chiar si de 18% a nivelurilor de vitamine A, D3 si E în gălbenușuri provenite de la găinile ale căror furaje au conținut suplimente din aceste vitamine.
In ceea ce priveste suplimentarea cu 25(OH)D3 (continut in produsul Hy-D), s-a constatat ca gălbenușurile au cântărit de aproape 3 ori mai mult decit galbenusurile provenite de la gainile hranite cu furaje fara adăugarea de 25(OH)D3.

DSM oferă un portofoliu larg de soluții nutritionale ce contin vitamine, solutii care s-au dovedit a spori performanțele de productie. Astfel, recomandarile DSM privind conținutul Optim de Vitamine al furajelor (OVNTM) reprezinta un ghid important care ajuta crescătorii de animale și producătorii de ouă să administreze niveluri de vitamine care pot optimiza starea de sănătate și performanțele de productie în funcție de nevoile specifice ale fiecarui stadiu fiziologic de viață.


« | »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *