Noutati

Imbunătățirea greutății purceilor la fatare este doar unul din mai multe efecte pozitive ale lui Hy*D  confirmate in testele efectuate in Germania and Franta.

 Un studiu efectuat de Centrul de Cercetare SEGES în 2016 arată că Hy*D îmbunătățește proprietățile materne ale scroafelor, deoarece acestea intarca purcei mai grei  decât scroafele care primesc vitamina D3 în furajul pentru gestație și lactație (Raport nr. 1062). În prezent, teste similare din Germania, precum și din Franța, sprijină studiul danez.

Rezultatele studiului danez arată că scroafele care au primit Hy*D,  au intarcat cuiburi de purcei cu o  greutate medie totala mai mare cu 3,6 kg decât scroafele care au primit D3 în furaj (a se vedea figura 1). Se pare că efectul lui Hy*D este chiar mai mare pe scroafele tinere (prima și a doua fatare) decât scroafele mai batrane (a-3-e până la 7-a fatare).

Există o diferență în cantitatea de vitamină D adăugată la furaj în cele două grupe de testare. Furajul pentru scroafele din grupa de control este prevăzut să conțină 800 UI D3, în timp ce furajul din lotul experimental este planificat să conțină echivalentul a 2000 UI D3. Cu toate acestea, analizele furajelor din grupa de control au arătat un conținut apropiat de 1200 UI, care reprezintă nivelurile utilizate pentru furajele granulate.

Scroafe cu o cantitate de două ori mai mare de vitamină D3

Analizele de sânge  arată că scroafele care primesc Hy*D au  de două ori mai multa vitamina D3 sub formă de 25 (OH) D3 în sânge, comparativ cu scroafele care au primit D3 în hrană. Motivul pentru aceasta este faptul că Hy*D constă din 25 (OH) D3, care nu trebuie transformat în ficat, așa cum este cazul lui D3. Nici măcar 2000 UI D3 nu a putut atinge aproximativ aceleași niveluri de 25 (OH) D3.

Studiile efectuate în Germania și Franța arată că chiar și 2000 UI D3 nu au același efect ca echivalentul a 2000 UI Hy*D,Tabelul 1.

Efecte suplimentare

Îmbunătățirea greutății purceilor la nastere este un  effect vizibil, care poate fi măsurat rapid in maternitate si   arata efectul pozitiv al utilizării lui Hy*D. Cu toate acestea, Hy*D imbunatateste mult mai mult decât  greutatea la fatare și există mai mulți parametri care arata efectul benefic, printre care:

  • Creșterea rezistentei scroafelor
  • Creșterea ratei de selectare a scrofitelor
  • Creșterea imunității la porcii mici și mari
  • Creșterea vitalității la purcei
  • Creșterea formării celulelor musculare la nivelul fetusului

Toți acești parametri  pot fi atinși fără costuri suplimentare. Impactul pozitiv asupra greutății purceilor intarcati justifica, mai mult decât suficient, utilizarea lui Hy*D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figura 1. Efectul lui Hy * D este chiar mai mare pe scroafele tinere (prima și a doua fatare) decât scroafele mai batrane (a-3-e până la 7-a fatare).


« | »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *